Dobrodošli na prenovljeni spletni strani EBONITETE.SI
29. marca, 2023
(2 ocene)
Ocena: 5

Plačilna disciplina se je v zadnjih letih poslabšala

Globalno gledano pojav plačilne nediscipline narašča. V letu 2022 je bil plačilni rok v povprečju za 5 dni daljši kot v letu 2021.
Deli s prijatelji

Računi so po vsem svetu plačani šele po 59 dneh. V Avstriji pa odprte terjatve poravnajo po 25 dneh. Največ potrpljenja je glede plačil potrebno v Aziji (65 dni).

Globalno gledano pojav plačilne nediscipline narašča. V letu 2022 je bil plačilni rok v povprečju za 5 dni daljši kot v letu 2021. Ob tem so podjetja na plačilo terjatev v povprečju čakala 59 dni.

Rezultati raziskave študije Acredie, vodilne zavarovalnice v Avstriji in Allianz Trade kažejo, da se je v zadnjih sedmih letih (tj. od 2015 do 2021) čas, pretečen med izdajo računa/fakture in plačilom, povečal za 4 dni.

“Plačilne navade so pomemben pokazatelj glede plačilne nediscipline; zamud pri plačilih, neplačila in insolventnosti.” Ob tem je izvršni direktor Acredie Gudrun Meierschitz dodal: “Dalj časa, ko podjetja čakajo na lasten denar, večja je verjetnost, da bodo ostala brez plačila. Ob tem dobavitelji nase prevzamejo kreditno tveganje, kar bistveno povečuje likvidnostna tveganja v poslovnem okolju.”

O dolgih plačilnih rokih priča tudi podatek, da 17 odstotkov podjetij po vsem svetu prejme plačilo šele po 90 dneh, pri skupno 42 odstotkih je to več kot 60 dni.

Avstrija: Odlične plačilne navade, zamik plačila le za 1 dan

Z vidika plačilnih navad podjetij Avstrija predstavlja odličen vzgled za ostale države. Glede na raziskavo KSV1870* iz oktobra leta 2020 so računi/fakture v Nemčiji poravnani v povprečju 25 dni.

Slednje pomeni, da se je tudi plačilni rok v Avstriji, v primerjavi s prejšnjim letom, podaljšal za en dan.

Meierschitz pravi, da se na mednarodnem nivoju glede na rezultate raziskave kaže, da podjetja v Avstriji račune plačujejo v precej krajšem časovnem obdobju in dodaja: »Na primer, povprečni rok plačila v Nemčiji znaša 49 dni. Ob tem tudi lokalna podjetja plačujejo obveznosti po dogovorjenem roku plačila, torej plačujejo z zamikom. Povprečni rok plačila je 20 dni, kar povzroči petdnevni zamik pri plačilu obveznosti.”

*Vir: Austrian Busi­ness Check zur Zahlungs­moral 2022

Kako je s plačilnimi navadami v različnih regijah in glede na panoge?

V azijsko-pacifiški regiji podjetja še posebej pozno plačujejo oziroma so plačilni roki daljši (65 dni, +6 dni). Glavni dejavnik je Kitajska, kjer so se plačilne navade še posebej v letu 2022 precej poslabšale. Plačilni roki so se podaljšali za 10 dni, torej na 54 dni.

Medtem pa podjetja na bližnjem vzhodu na svoj denar še vedno čakajo približno 64 dni. V zahodni Evropi je ta številka nekoliko nižja in znaša 56 dni (+ 3 dni), v Južni Ameriki (+ 3 dni), v srednji in vzhodni Evropi 51 dni (+4 dni) in v ZDA 49 dni (+ 1 dan).

Glede na različne panoge, so se plačilne navade poslabšale v transportu (+15 dni), surovine (+ 10 dni), elektronika, programska oprema in IT (vsako po +8 dni), farmacija in gradbeništvo (oboje +7 dni). Najdlje pa na plačilo čakajo podjetja iz dejavnosti strojništva in inženiring (79 dni), transport (77 dni) in gradbeništvo (72 dni).

Več o poslovnih partnerjih (dobaviteljih in kupcih), si lahko preberete v zapisu Kdo so vaši dobavitelji in kupci.

Celotna študija je na voljo na povezavi: “Payment behaviours likely to deteriorate in 2023

Vsebina zapisa je povzeta po prispevku, ki je na voljo s klikom na povezavo “Acredia: Zahlungsmoral weltweit so schlecht wie seit Jahren nicht mehr

Tudi v naši bonitetni hiši v sklopu aplikacije EBONITETE.SI (bonitete prijava) razpolagamo s podatki o plačilnih navadah podjetij v Sloveniji. V kolikor vas zanima, kakšna je plačilna disciplina v slovenskem poslovnem okolju, vas vabimo, da:

  1. nam to sporočite na podpora@ebonitete.si ali
  2. nas pokličite na 08 200 38 80.

 

Oceni članek

Ocena: 0 / 5. 0

Podobne teme

financna-statistika-za-mesec-junij-2024-ebonitete.si
Vpogled v podatke: neplačniki davkov FURS, nepredlagatelji REK obrazcev in nakazila v tvegane države....
17. julija, 2024
poslovna-statistika-mesec-jun-2024-ebonitetesi
Vpogled v podatke: začete in zaključene blokade, vpisi in izbrisi ter začeti in končani insolvenčni postopki....
3. julija, 2024
bonitetna-analiza-poslovanja-podjetja-ebonitetesi
Bonitetna analiza poslovanja podjetja vam omogoča vpogled v poslovanje vsakega poslovnega partnerja, s čimer lahko bistveno omejite tveganje neplačila....
10. avgusta, 2021
kako-so-poslovali-partnerji-2023
Ekipa EBONITETE.SI smo za naše naročnike sistematično in analitično obdelali finančne podatke iz zadnjih bilanc slovenskih poslovnih subjektov....
10. maja, 2023
certifikat-financne-zanesljivosti-premium-ebonitetesi
Certifikat finančne zanesljivosti predstavlja potrdilo o finančni zanesljivosti elitne skupine gospodarskih subjektov v Sloveniji....
16. maja, 2024
Vpogled v podatke: neplačniki davkov FURS, nepredlagatelji REK obrazcev in nakazila v tvegane države....
16. avgusta, 2023