Dobrodošli na prenovljeni spletni strani EBONITETE.SI
1. marca, 2022
(1 ocene)
Ocena: 5

Ruska invazija na Ukrajino in posledice v gospodarstvu

Evropsko in s tem slovensko gospodarstvo je pred novim kriznim valom, saj lahko pričakujemo dodatno povišanje cen energentov, hkrati pa povečano negotovost, zaradi nadaljnjega zaostrovanja razmer.
Deli s prijatelji

Vojna v Ukrajini predstavlja velik udarec na svetovno gospodarstvo, kar se že izrazito kaže na denarnih trgih.

V skladu s trenutno situacijo, nas je zanimalo koliko podjetij je registriranih v Sloveniji, ki imajo vsaj 1% ruskega kapitala in koliko je takšnih, ki imajo vsaj 1% ukrajinskega kapitala.  Aktualne podatke smo preverili s pomočjo vpogleda oz. prijave v našo aplikacijo EBONITETE.SI [bonitete prijava].

Podjetja z ruskim kapitalom

V Sloveniji je trenutno registriranih 955 poslovnih subjektov, ki imajo po podatkih PRS vsaj 1% ruskega kapitala. Skupna vrednost prihodkov za poslovno leto 2020 je ocenjena na 255.269.831€, največji delež prihodkov pa je zaznati v predelovalni dejavnosti, in sicer v vrednosti 166.788.192€. V teh 955 poslovnih subjektih je zaposlenih 289 oseb.

Podjetja z ukrajinskim kapitalom

V Sloveniji je trenutno registriranih 341 poslovnih subjektov, ki imajo po podatkih PRS vsaj 1% ukrajinskega kapitala. Skupna vrednost prihodkov za leto 2020 je ocenjena na 109.500.008€, največji delež prihodkov pa je zaznati v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, in sicer v vrednosti 56.827.254€. V teh 334 poslovnih subjektih je zaposlenih 289 oseb.

Slovenska podjetja, ki poslujejo z Rusko federacijo

Napad Rusije na Ukrajino že kaže prve negativne učinke na slovenska podjetja, ki sodelujejo z Rusko federacijo. Močne sankcije zoper Rusijo pa ne bodo vplivale samo na slovenska podjetja, ki poslujejo z njimi, temveč tudi na podjetja, ki poslujejo z Ukrajino.

Največji slovenski izvoznik v Rusijo je farmacevtsko podjetje Krka, katere delnica je danes, dne 1.3.2022, na ljubljanski borzi že dosegla vrednost 85,20€, čeprav je le-ta 23.2.2022 še znašala 103,50€.

Prav tako so padle cene drugih delnic na ljubljanski borzi, med njimi Luki Koper, Zavarovalnici Triglav, Cinkarni Celje itd. 

[Generalni direktor GZS o nepredvidljivih posledicah ruske vojaške agresije na Ukrajino]

»Vojaško agresijo Ruske federacije na neodvisno državo Ukrajino bo močno občutilo tudi evropsko gospodarstvo. Za slovensko gospodarstvo to pomeni, da se bo soočalo s posledicami kriznega dogajanja na dveh njegovih zelo pomembnih trgih. Poslovanje z Rusijo in Ukrajino bo po današnji invaziji in pričakovanem odzivu Zahoda še težje. Gospodarska zbornica Slovenije si bo tudi v tej krizni situaciji prizadevala za podporo pri iskanju odgovorov na izzive,« poudarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Poleg tega opozarja, da je Rusija za evropsko gospodarstvo izjemno pomembna gospodarska partnerica (ne le zaradi odvisnosti od ruskih energentov), temveč tudi zaradi tesne povezanosti evropskih in ruskih podjetij ter številnih skupnih projektov.

Ruska federacija je tradicionalno ena najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije. Vrednost blagovne menjave se giblje okrog 1,2 milijarde evrov.

V zadnjih letih se je okrepil tudi izvoz v Ukrajino in lani je celo presegel 200 milijonov evrov.

Cantarutti dodaja tudi, da se pojavljajo težave s transportom blaga, saj številni prevozniki ne upajo več na ozemlje Ukrajine in zahodne Rusije. Pričakujejo se tudi težave in višji stroški z zavarovanji poslov v Rusiji. Prav tako grozi morebitna izključitev ruskih bank iz mednarodnega sistema SWIFT. Padec vrednosti valute rublja pa že vpliva na izvoznike v Rusijo in podjetja, ki so tam vključena v infrastrukturne projekte.

Še večje težave lahko pričakujejo podjetja, ki poslujejo na ukrajinskem trgu. Onemogočeno je namreč potovanje na območje Ukrajine, zaradi česar je zaprt tudi zračni prostor, razglašene pa so vojne razmere. 

Cantarutti opozarja, da je evropsko in s tem slovensko gospodarstvo pred novim kriznim valom, saj lahko pričakujemo dodatno povišanje cen energentov, hkrati pa povečano negotovost, zaradi nadaljnjega zaostrovanja razmer.

Podobne teme

poslovna-statistika-mesec-jun-2024-ebonitetesi
Vpogled v podatke: začete in zaključene blokade, vpisi in izbrisi ter začeti in končani insolvenčni postopki....
3. julija, 2024
bonitetna-analiza-poslovanja-podjetja-ebonitetesi
Bonitetna analiza poslovanja podjetja vam omogoča vpogled v poslovanje vsakega poslovnega partnerja, s čimer lahko bistveno omejite tveganje neplačila....
10. avgusta, 2021
kako-so-poslovali-partnerji-2023
Ekipa EBONITETE.SI smo za naše naročnike sistematično in analitično obdelali finančne podatke iz zadnjih bilanc slovenskih poslovnih subjektov....
10. maja, 2023
certifikat-financne-zanesljivosti-premium-ebonitetesi
Certifikat finančne zanesljivosti predstavlja potrdilo o finančni zanesljivosti elitne skupine gospodarskih subjektov v Sloveniji....
16. maja, 2024
poslovna-statistika-mesec-november-2023-ebonitete.si
Vpogled v podatke: začete in zaključene blokade, vpisi in izbrisi ter začeti in končani insolvenčni postopki....
6. decembra, 2023
Vpogled v podatke: neplačniki davkov FURS, nepredlagatelji REK obrazcev in nakazila v tvegane države....
12. julija, 2023