Dobrodošli na prenovljeni spletni strani EBONITETE.SI
24. januarja, 2024
(3 ocene)
Ocena: 5

Kaj je preliminarna bonitetna ocena in čemu služi?

Preliminarna bonitetna ocena kot predogled nove bonitetne ocene za poslovno leto 2023.
Deli s prijatelji

Preverite, kaj pomeni preliminarna bonitetna ocena, čemu služi in kako pomembno je, da že danes prejmete predogled nove bonitetne ocene?

Kaj je preliminarna bonitetna ocena?

Preliminarna bonitetna ocena predstavlja individualen izračun nove bonitetne ocene poslovnega subjekta, pri čemer je ta izračun izveden na podlagi novih (ali posodobljenih) finančnih izkazov tega subjekta, predloženih s strani zainteresiranega naročnika (običajno poslovni subjekti naročajo sami zase in za lastne potrebe).

preliminarna-bonitetna-ocena-ebonitetesi

Čemu služi preliminarna bonitetna ocena?

Preliminarna bonitetna ocena naročniku služi kot “predogled” nove bonitetne ocene preučevanega poslovnega subjekta (običajno naročnika), katera bo preračunana in v aplikaciji EBONITETE.SI vidna* po objavi novih (ali posodobljenih) finančnih izkazov na AJPES (npr. po prihodnji objavi letnih poročil za poslovno leto 2023).

Zgoraj navedeno pomeni, da lahko naročnik, že pred oddajo svojih zaključnih letnih poročil na AJPES ugotovi, kakšno stanje odražajo njegovi trenutno pripravljeni finančni izkazi in nato slednje, na podlagi ugotovitev, po potrebi še ustrezno računovodsko optimizira.

Izračun preliminarne bonitetne ocene je možen tudi za samostojne podjetnike – »normirance«, ki svoji letnih poročil, v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1), niso dolžni predložiti.

* Velja ob predpostavki, da v vmesnem času ne pride do poslabšanja subjektove dinamične ocene (blokade TRR, težave s FURS, novi sodni naroki, slabši plačilni indeks, itd.)

Kako do izračuna preliminarne bonitetne ocene?

Preliminarna bonitetna ocena je sestavni del preliminarnega bonitetnega poročila, ki ga lahko naročnik (za lastne potrebe), proti plačilu, pridobi od kredibilne bonitetne hiše, kakršna je tudi naša Prva bonitetna agencija d.o.o..

Slednja je razvila bonitetno aplikacijo EBONITETE.SI, s pomočjo katere je mogoče redno preverjati bonitete oziroma bonitetne ocene obstoječih in potencialnih poslovnih partnerjev. Ključno funkcionalnost bonitetne aplikacije imenujemo dnevni informator, s pomočjo katerega je omogočen monitoring podjetij –  redno obveščanje o vseh spremembah glede poslovanja podjetja oziroma t.i. poslovnih partnerjev, in sicer neposredno na e-naslov (ali več e-naslovov).

Zakaj je pomembno že pred javno objavo letnih poročil vedeti, kakšna bo končna bonitetna ocena?

Praksa različnih javnih skladov oziroma “razpisnikov” (mednje poleg ostalih štejemo tudi Slovenski regionalni sklad, Eko sklad, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo…) za sofinanciranje raznih projektov kaže, da se kot pogoj za prijavo na izbran razpis, od kandidata zahteva predložitev bonitete oziroma bonitetne ocene izdane s strani naše bonitetne hiše Prva bonitetna agencija d.o.o. za gospodarski subjekt, ki na razpisu konkurira.

Bonitetna ocena podjetja se določi na podlagi finančnih podatkov iz letnih poročil subjekta, samostojni podjetniki – normiranci pa letnih poročil v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1) niso dolžni predložiti, se ti znajdejo v zagati, če se na takšne razpise želijo prijaviti.

Iz navedenih razlogov vse samostojne podjetnike – normirance obveščamo, da naj, v kolikor nameravajo konkurirati na javnih razpisih, svoje letno poročilo (ki ga predložijo na AJPES) posredujejo tudi naši bonitetni hiši.

Vsled tega lahko zapišemo, da je pomembno vedeti, kakšna bo bonitetna ocena, kot že omenjeno, po objavi novih (ali posodobljenih) finančnih izkazov na AJPES (npr. po prihodnji objavi letnih poročil za poslovno leto 2023).

Finančne podatke (bilanca stanja in izkaz poslovnega izida), ki nam ji boste poslali, bomo v naši bonitetni hiši obdelali in na tej podlagi določili bonitetno oceno gospodarskega subjekta ter izdelali preliminarno bonitetno poročilo.

Naročite preliminarno bonitetno poročilo in se seznanite z lastno preliminarno bonitetno oceno še pred uradno oddajo svojega letnega poročila na AJPES.

Za naročilo oziroma več informacij vas vabimo, da:

  1. kontaktirate svojega skrbnika oz. skrbnico. Kontaktne podatke najdete v zavihku “Moj profil” (klik na povezavo) ali
  2. nam to sporočite na podpora@ebonitete.si ali
  3. nas pokličete na 08 200 38 80.

 

V kolikor vas zanimajo tudi druge tematike, vas vabimo k branju zapisa vsebin:

Oceni članek

Ocena: 0 / 5. 0

Podobne teme

financna-statistika-za-mesec-junij-2024-ebonitete.si
Vpogled v podatke: neplačniki davkov FURS, nepredlagatelji REK obrazcev in nakazila v tvegane države....
17. julija, 2024
poslovna-statistika-mesec-jun-2024-ebonitetesi
Vpogled v podatke: začete in zaključene blokade, vpisi in izbrisi ter začeti in končani insolvenčni postopki....
3. julija, 2024
bonitetna-analiza-poslovanja-podjetja-ebonitetesi
Bonitetna analiza poslovanja podjetja vam omogoča vpogled v poslovanje vsakega poslovnega partnerja, s čimer lahko bistveno omejite tveganje neplačila....
10. avgusta, 2021
kako-so-poslovali-partnerji-2023
Ekipa EBONITETE.SI smo za naše naročnike sistematično in analitično obdelali finančne podatke iz zadnjih bilanc slovenskih poslovnih subjektov....
10. maja, 2023
certifikat-financne-zanesljivosti-premium-ebonitetesi
Certifikat finančne zanesljivosti predstavlja potrdilo o finančni zanesljivosti elitne skupine gospodarskih subjektov v Sloveniji....
16. maja, 2024
poslovna-statistika-mesec-september-2023-ebonitete.si
Vpogled v podatke: začete in zaključene blokade, vpisi in izbrisi ter začeti in končani insolvenčni postopki....
4. oktobra, 2023