Dobrodošli na prenovljeni spletni strani EBONITETE.SI
5. septembra, 2022
(3 ocene)
Ocena: 3.666667

Insolventnost podjetij “poganjajo” visoki računi za elektriko in plin, višje obrestne mere, dražja posojila, kreditna nesposobnost in upad naročil

Insolventnost podjetij je v porastu. Preverite, kako je z insolventnostjo v Sloveniji in v Veliki Britaniji.
Deli s prijatelji

V začetku avgusta je britanska državna Agencija za insolventnost (angl. Insolvency Service) sporočila podatke o bankrotih – bolj natančno o številu insolvenčnih postopkov in prenehanju delovanja podjetij.

Podatki so povzročili veliko zaskrbljenost in kažejo, da se je v drugem četrtletju letos močno povišalo število insolvenčih podjetij in postopkov. Posebej visoko je bilo število prostovoljnih prenehanj poslovanja podjetij, ki je bilo četrtletno na rekordu vse od leta 1960, odkar država meri te podatke.

Od meseca aprila do junija je insolventnost razglasilo kar 5.629 podjetij, kar je 13 odstotkov več kot v prvem četrtletju 2022 in kar 81 odstotkov več kot v drugem četrtletju 2021.

Ob tem je bilo postopkov prostovoljnih prenehanj poslovanja 4.908, kar predstavlja rekord.

Postopek sporazumnega prenehanja ali prostovoljna likvidacija v Veliki Britaniji predstavlja postopek, ki ga sproži direktor podjetja. Direktor – in ne upniki – izbere, kdo bo upravitelj postopka, pri čemer si je potrebno prizadevati za čim boljše poplačilo upnikov.

Postopek je potrebno izvesti, še preden podjetje zaide v insolventnost. Cilj postopka je konec poslovanja podjetja in ne finančno prestrukturiranje, ki bi omogočilo nadaljevanje poslovanja. 

Kaj je razlog za visoko število insolvenčnih postopkov?

Na eni strani je razlog za visoko številko insolvenčnih postopkov ta, da se šele zdaj čuti končni odtegljaj koronskih državnih pomoči.

Na drugi strani pa se podjetja težko spopadajo z rekordno inflacijo, pešanjem gospodarstva, visokimi stroški za energijo, drugimi visokimi operativnimi stroški ter upadom naročil. 

Podjetja se v prvi vrsti spopadajo z nelikvidnostjo, zatem pa tudi z insolventnostjo.

FT poroča, da je podjetja šele zdaj udarila realnost pokoronskega obdobja in dodaja, da so napovedi za prihodnost še veliko slabše. 

Direktorji namreč siloma zapirajo podjetja, ker ni zaupanja v to (tudi upanja ne), da se bodo časi in razmere za proizvodnjo in prodajo v razumnem roku izboljšali. To pa pomeni, da trenutno ni optimalnih pogojev za vzdržno zadolženost in poslovanje podjetja.

Foto: zajem zaslona: The insolvency service UK

Glede na prikazan graf, podatki o insolventnosti v VB samo za julij 2022 jemljejo optimizem. 

Registriranih insolventnosti je bilo 67 odstotkov več kot julija 2021, kar bi morda glede na lansko nizko osnovo niti ne bil ”črnogled” podatek.

V kolikor pa število insolvenčnih postopkov za julij 2022 primerjamo z istim obdobjem v letu 2019 (2019 smatramo za “normalno” leto), pa ugotovimo, da je za skoraj 30 odstotkov višje, kar je zaskrbljujoče.

Guardian medtem opozarja, da je treba pozornost usmeriti posebej na stečaje in insolventnost v industriji in pri obrtnikih. 

Tudi v VB je realnost, da se bodo računi za elektriko od jeseni povišali za 400 odstotkov in več. 

Pri tem se je v javnosti pojavila izjava obrtnice, ki pričakuje, da bo račun za elektriko namesto 14 tisoč funtov na leto po novem dosegel 131 tisoč funtov. Ob tem sprašuje, kako bo omogočila nemoteno poslovanje podjetja, v katerem zaposluje 17 ljudi.

Kako je s stečaji v Sloveniji?

Večje rasti števila stečajev ni moč zaznati, pa vendar se je število število glede na iste mesece lani povečalo marca, junija in julija. V prvih sedmih mesecih letos je bilo po podatkih bonitetne aplikacije EBONITETE.SI pri nas začetih 516 stečajev gospodarskih družb, kar je 22 stečajev manj kot v istem obdobju lani in 84 manj kot v prvem koronskem letu 2020 ter manj kot leta 2019, ki je bilo predkoronsko leto.

V prvih sedmih mesecih je v Sloveniji bankrotiralo 48 samostojnih podjetnikov, kar je sicer 16 več kot v prvih sedmih mesecih lani. A je 8 manj kot v prvem koronskem letu 2020 in manj kot v primerjanem obdobju 2019.

Junija letos so sodišča pri nas začela 75 stečajev gospodarskih družb, kar je 15 stečajev več kot junija lani in 47 manj kot junija 2020.

Višje je bilo junija tudi število stečajev samostojnih podjetnikov – začetih je bilo 10 stečajev, kar je 4 več kot junija lani.

Julija letos pa so sodišča začela stečaje 78 gospodarskih družb, kar je v primerjavi z lanskim julijem 25 več. Julija je v Sloveniji bankrotiralo tudi 8 samostojnih podjetnikov, kar sta 2 več kot julija 2021.

Podatki o prisilnih poravnavah pa kažejo, da je bilo v prvih sedmih mesecih letos pri nas začetih 12 poenostavljenih prisilnih poravnav. V prvih sedmih mesecih lani pa je bilo skupno začetih 24 poenostavljenih prisilnih poravnav, kažejo podatki v naši aplikaciji EBONITETE.SI.

Dejstvo je, da je z zamikom v Slovenijo prišla korona, z zamikom je v Slovenijo prišla tudi inflacija. Kot je na evrskem območju z zamikom dražji denar, tako je z zamikom v Sloveniji pričakovati tudi rast števila podjetij, ki bodo imela likvidnostne težave, ki bodo zašla v insolventnost, pa tudi rast števila takšnih podjetij, ki se bodo v takšnem ali drugačnem postopku reševala pred upniki.

Ob tem je potrebno opozoriti, da sta tudi v Sloveniji pravočasna razglasitev insolventnosti in uvedba enega od mogočih postopkov obveza.

Pretekla slika kaže na to, da je ukrepanje tako na strani direktorjev kot ukrepanje upnikov prepozno. To pa seveda pomeni večje težave tako za upnike posameznega podjetja kot za celoten bančni sistem, ko je stečajev in prisilnih poravnav veliko, ko dolgovi več niso vzdržni in ostanejo neplačani. 

Vsebina je povzeta po: Bankroti v Veliki Britaniji so že nad obdobjem pred pandemijo. Kako je v Sloveniji?

Vas zanima, ali je vaš obstoječi oz. bodoči poslovni partner insolventen? Ponujamo vam dostop za brezplačno testiranje aplikacije EBONITETE.SI, kjer lahko v vsakem trenutku preverite bonitetne ocene poslovnih partnerjev in s tem pridobite informacijo o tem ali vaš poslovni partner velja za finančno zanesljiv gospodarski subjekt.

Oceni članek

Ocena: 0 / 5. 0

Podobne teme

financna-statistika-za-mesec-junij-2024-ebonitete.si
Vpogled v podatke: neplačniki davkov FURS, nepredlagatelji REK obrazcev in nakazila v tvegane države....
17. julija, 2024
poslovna-statistika-mesec-jun-2024-ebonitetesi
Vpogled v podatke: začete in zaključene blokade, vpisi in izbrisi ter začeti in končani insolvenčni postopki....
3. julija, 2024
bonitetna-analiza-poslovanja-podjetja-ebonitetesi
Bonitetna analiza poslovanja podjetja vam omogoča vpogled v poslovanje vsakega poslovnega partnerja, s čimer lahko bistveno omejite tveganje neplačila....
10. avgusta, 2021
kako-so-poslovali-partnerji-2023
Ekipa EBONITETE.SI smo za naše naročnike sistematično in analitično obdelali finančne podatke iz zadnjih bilanc slovenskih poslovnih subjektov....
10. maja, 2023
certifikat-financne-zanesljivosti-premium-ebonitetesi
Certifikat finančne zanesljivosti predstavlja potrdilo o finančni zanesljivosti elitne skupine gospodarskih subjektov v Sloveniji....
16. maja, 2024
Vpogled v podatke: neplačniki davkov FURS, nepredlagatelji REK obrazcev in nakazila v tvegane države....
16. avgusta, 2023