Dobrodošli na prenovljeni spletni strani EBONITETE.SI
20. aprila, 2020
(1 ocene)
Ocena: 5

Euler Hermes znižuje bonitetne ocene za 18 držav in 126 sektorjev

Euler Hermes je objavil, da je v prvem četrtletju 2020 znižal bonitetno oceno 18 državam, zaradi rizikov podaljšane recesije in vala stečajev, vse kot posledica izbruh pandemije Covid-19. Prav tako je znižal bonitetno oceno 126 sektorjem, predvsem v avtomobilski industriji, transportu, elektroniki in maloprodaji v številnih državah.
Deli s prijatelji
  • Euler Hermes je napovedal znižanje bonitete oz. bonitetne ocene 18 državam v prvem kvartalu 2020 zaradi podaljšanja recesije in vala stečajev, ki ga je povzročil izbruh Covid-19.
  • Prav tako je znižal bonitetne ocene 126-ih sektorjev, predvsem v avtomobilski industriji, transportu/logistiki, elektroniki in maloprodaji v številnih državah.

Svetovno gospodarstvo, ki je že tako soočeno s številnimi faktorji negotovosti (Brexit, napetosti na področju trgovine, roki za volitve), se sedaj sooča še z pandemijo Covid19. Ne samo, da smo priča, kako to vpliva na prebivalstvo, pandemija še dodatno obremenjuje poslovanje po vsem svetu, saj negativno vpliva na oskrbovalne verige in poslovne operacije, vpliva na zaupanje gospodinjstev in trgov ter močno omejuje mednarodno trgovino.

Svetovna gospodarska rast bo po mnenju Euler Hermes v letu 2020 zabeležila močno upočasnitev in sicer bo samo +0,5 % (+2,5 % v 2019). Mednarodna trgovina se bo letos skrčila za -4,5 %. Posledično se bo znatno povečalo tveganje neplačil. Euler Hermes pričakuje, da se bo delež stečajev v letu 2020 povečal za +14 %.

Tveganja po državah: vodnik za predvidevanje tveganja iz naslova “takojšnje zaustavitve” (brutalna prekinitev kapitalskih tokov)

V vsakem kvartalnem obdobju spremlja Euler Hermes tveganja neplačil v 242 državah in 18 sektorjih na podlagi določenih kratkoročnih in dolgoročnih indikatorjev. V prvem kvartalu 2020 je Euler Hermes znižal bonitetno oceno 18 državam: Ekvador, Tajska, Indonezija, Indija, Združeni Arabski Emirati, Kuvajt, Maroko, Kenija, Gana, Mauritius, Češka, Poljska, Romunija, Irska, Slovaška in Litva. Seznam vključuje razvite države kot tudi države v razvoju. Npr. Brazilija je zelo prizadeta zaradi te globalne gospodarske in zdravstvene krize, čeprav se je upalo, da bodo dinamične reforme spodbudile njeno rast. Podobno je z Japonsko, ki je bila po številnih pretresih lani jeseni že zelo krhka na začetku leta 2020, pandemija Covid-19 pa je še poslabšala njeno situacijo. Na seznamu je tudi Indija, ki se je že tako spopadala s številnimi strukturnimi in cikličnimi izzivi, ti pa se s sedanjo situacijo samo še poslabšujejo

Ludovic Subran, ekonomski vodja pri Euler Hermes in Allianz opozarja:

Vidne in potencialne posledice pandemije Covid-19 so vključene v naše analize tveganja po državah. Še vedno smo pozorni na situacijo v drugih razvitih državah, predvsem v Franciji, Nemčiji, Španiji in ZDA. Te države imajo vsa potrebna orodja za zaščito svojih podjetij, vendar lahko njihova situacija hitro postane bolj zapletena, če bodo njihovi izolacijski ukrepi in zamrznitev gospodarstva trajali predolgo.

Rekordno število sprememb ocen po sektorjih odkar je bila ta metodologija uvedena

Euler Hermes je znižal bonitetno oceno 126 sektorjem po svetu. To je največje število v zgodovini: Zadnji rekord so zabeležili v 1. kvartalu 2016, ko so znižali bonitetno oceno 70 sektorjem. Pomembno je še poudariti, da je v 60 % primerov šlo za spremembo bonitetne ocene iz »zmerno tveganje« na »visoko tveganje«. Ta dva signala sporočata, da se svetovno gospodarstvo in podjetja soočajo z izjemno zapletenimi in negotovimi časi.

Najbolj prizadet je avtomobilski sektor. Euler Hermes je znižal bonitetno oceno temu sektorju kar v 26 državah. Sledi mu transportni/logistični sektor (znižanje v 21 državah), nato elektronika (14) in maloprodaja (12). Farmacija ter programska in informacijska tehnologija sta v teh časih najbolj odporna sektorja. Iz regionalne perspektive je zahodna Evropa utrpela najvišji padec bonitetnih ocen in sicer v 52 primerih, sledita azijsko-pacifiška regija (29) in osrednja in vzhodna Evropa (24).

Vir: Povzeto po novici Euler Hermes, objavljeni na njihovi spletni strani (povezava).

Oceni članek

Ocena: 0 / 5. 0

Podobne teme

financna-statistika-za-mesec-junij-2024-ebonitete.si
Vpogled v podatke: neplačniki davkov FURS, nepredlagatelji REK obrazcev in nakazila v tvegane države....
17. julija, 2024
poslovna-statistika-mesec-jun-2024-ebonitetesi
Vpogled v podatke: začete in zaključene blokade, vpisi in izbrisi ter začeti in končani insolvenčni postopki....
3. julija, 2024
bonitetna-analiza-poslovanja-podjetja-ebonitetesi
Bonitetna analiza poslovanja podjetja vam omogoča vpogled v poslovanje vsakega poslovnega partnerja, s čimer lahko bistveno omejite tveganje neplačila....
10. avgusta, 2021
kako-so-poslovali-partnerji-2023
Ekipa EBONITETE.SI smo za naše naročnike sistematično in analitično obdelali finančne podatke iz zadnjih bilanc slovenskih poslovnih subjektov....
10. maja, 2023
certifikat-financne-zanesljivosti-premium-ebonitetesi
Certifikat finančne zanesljivosti predstavlja potrdilo o finančni zanesljivosti elitne skupine gospodarskih subjektov v Sloveniji....
16. maja, 2024
Vpogled v podatke: neplačniki davkov FURS, nepredlagatelji REK obrazcev in nakazila v tvegane države....
16. avgusta, 2023